Mastodon Mastodon in English
Odpiralni čas: četrtek in petek 16:00-20:00, sobota 10:00-16:00. Muzej je zaprt ob nedeljah in vseh praznikih.

Ustvarjalnica z neskončno možnostmi. Priporočena starost: 1–99 let 🙂

Zakaj moramo iti v muzej, če pa imamo doma računalnik!?...

To je tisto na kar vam moram odgovoriti. 

Mogoče res imate doma računalnik, toda v Računalniškem muzeju so starinski računalniki. V muzeju boste videli res zelo veliko vrst starinskih računalnikov. Od Gorenje delta PAKA 3000, do takih, na katerih boste lahko sami igrali video igrice. V Računalniškem muzeju boste videli tudi starinske telefone in celo pisalne stroje, a ti niso na elektriko. Tam so tudi res veliki računalniki in tipkovnice. Meni so računalniki všeč, ker so zelo, zelo, zelo, zelo komplicirane električne naprave. Računalniki, ki vsi štejejo kot roboti so lahko pametni, uporabni, iznajdljivi, strokovni, tudi nevarni, samopolnilni in naprej. Super mikro računalniki so ti, ki se prodajajo za domačo uporabo so sodobni računalniki in po mojem mnenju eni najsposobnejših. Doma imam vezje nekega super mikro računalnika, a o njem ne vem kaj dosti. Ste vedeli, da imajo računalniki ventilator, da jim ni vroče? Sigurno ste, če pa niste pa zdaj veste.Vsak računalnik ima zelo majhno knjižnico a kljub temu, da je majhna je v njej lahko shranjenih več kot 10000000 podatkov. Na nekaterih sodobnih računalnikih si lahko predvajaš DVD.

Zagi, 8 letKraj kjer celo Super Mario najde nekaj novega!

Nintendove igralne konzole niso samo za video igre z nekim ciljem – dodamo miško in vstavimo kartušo Mario Paint, pa lahko dobimo ustvarjalni kotiček za vsakogar.

Narišite novo umetnino, animirajte kratko risanko ali pa v trenutku postanite glasbeni skladatelj.

 

Konzola Super Nintendo Entertainment System (1991) je poleg igralnih ploščkov (angl.: gamepadov) omogočila tudi priklop uradne Nintendove miške, ki nam s pomočjo vstavljene kartuše Mario Paint (1992) odklene nova obzorja in v vsakem od nas vzbudi ustvarjalno žilico. Teče na pravih primerkih iz naše zbirke! Ker pa je igranje v dvoje vedno bolj zabavno, pa smo zraven postavili še eno mesto za ustvarjanje s kartušo Mario Paint, ki v obliki emulacije konzole SNES teče na RetroPie distribuciji za Raspberry Pi 4. Kako do posameznih funkcij, pa boste morali odkriti kar sami!

LOV NA HROŠČE

V NARAVI IN V RAČUNALNIŠKIH PROGRAMIH TU IN TAM NAJDEMO HROŠČE. 

KAJ SO RAČUNALNIŠKI HROŠČI, JE RAZLOŽENO NA RAZSTAVI. 

DA PA O HROŠČIH NE BOMO SAMO BRALI, SMO POSKRBELI, DA JE CELA RAZSTAVA PREPREDENA Z NJIMI. KOT SE ZA SOFTVER SPODOBI :)! (PROGRAMERJI POGOSTO UPORABIJO KAR ANGLEŠKI IZRAZ IN REČEJO, DA JE NEK SOFTVER ŠE “BUGGY” – ANGLEŠKA BESEDA NAMREČ “BUG” POMENI HROŠČA). 

PRIPRAVLJENI? LOV NA HROŠČE JE ODPRT!

☑️ PREBERI SI ALI PA NAJ TI KDO DRUG PREBERE, KAJ PRIŠE O HROŠČIH NA RAZSTAVI

☑️ PREŠTEJ VSE RUMENE HROŠČE

☑️ PREŠTEJ VSE ČRNE HROŠČE Z DVEMA TIPALKAMA

☑️ NAJDEŠ HROŠČA NA STOPNICAH?

☑️ HROŠČ V OBLIKI NAPISA SE JE SKRIL MED DRUGE ČRKE NA PLAKATU

☑️ TA HROŠČ JE RDEČE BARVE, KVADRATNE OBLIKE IN RAD PLEZA POD STROP)

☑️ POIŠČI HROŠČA, KI KUKA IZPOD KLOPI

☑️ NAJDEŠ HROŠČA, POVEZANEGA Z BOTNETI?

ZA TISTE BOLJ VZTRAJNE PA PRIPOROČAMO INTENZIVNO BRSKANJE IN HROŠČELOV PO BETA PREDIZDAJNI INAČICI SLOVENSKEGA OPERACIJSKEGA SISTEMA, KI DOMUJE V 1. NADSTROPJU.