Mastodon Mastodon in English
Odpiralni čas: četrtek in petek 16:00-20:00, sobota 10:00-16:00. Muzej je zaprt ob nedeljah in vseh praznikih.

Kaj pa programje?

"Računalnik sam, brez programske opreme ni namenjen nobenemu posebnemu opravilu."​

Računalnik sam, brez programske opreme ni namenjen nobenemu posebnemu opravilu. Tako je programska oprema izredno pomemben, če ne celo najpomembnejši del računalnika, ki iz računskega stroja naredi najbolj multifunkcionalno napravo, kar si jih je do danes zamislil človeški um.

Zato razstava Kaj pa programje? služi kot sidrišče zgodovinske misli o digitalni tehnologiji, človeški ustvarjalnost in družbenih spremembah, ki so nas oblikovale v preteklih sedmih desetletjih ter bodo močno krojile našo prihodnost.

Ogled razstave se začne s predstavitvijo osnovnih konceptov programiranja, kjer se spoznamo s pojmi kot so algoritem, strojni jezik, višji programski jeziki in tudi računalniški hrošči. Ker se zavedamo pomena varnega uporabe računalnikov, želimo obiskovalce opozoriti tudi na računalniške programe z nečistimi nameni, kot so virusi in črvi.

Sprehod skozi razstavo je obenem za prikaz sodelovanja strojne in programske opreme interaktivno prikazana zgodovina računalnikov od analognih, velikih računalnikov do starih hišnih znancev. Posebno mesto na razstavi zasedajo tudi računalniki slovenske proizvodnje.

Razstava je prostor, kjer skupina lahko raziskuje delovanje Turingovega stroja, čare klicnega interneta, starih DOS iger, se pozabava s prvimi slovenskimi urejevalniki besedil in se v ASCII art-u fotografira na slovenskem terminalu Paka 3000. 

Obiskovalce želimo seznaniti tudi z vedno večjim pomenom umetne inteligence (UI/AI), zato jih vabimo da preizkusijo nevronske mreže za tekstnovno in slikovno generacijo vsebin iz iztočnic.