Mastodon Mastodon in English
Odpiralni čas: četrtek in petek 16:00-20:00, sobota 10:00-16:00. Muzej je zaprt ob nedeljah in vseh praznikih.

Zbirnik ustne zgodovine

Računalniški muzej se ne posveča samo ohranjanju digitalne dediščine, temveč tudi raziskovanju in zbiranju zgodb o njenem nastanku in uporabi. Zato je za nas ključnega pomena projekt zbiranja ustne zgodovine – vaših zgodb.

Vaši spomini na uvajanje digitalnih orodij in postopkov v vse plasti življenja in dela so za nas neprecenljiv vir novih informacij, povezav med zgodovinskimi vrzelmi in vpogled v obdobje, ki ste mu bili priča.

Ta spletna stran je namenjena vsem posameznicam in posameznikom, ki ste v preteklih desetletjih od prvih začetkov računalništva pa vse do danes doživeli to bogato zgodovino informatizacije. Z vsakim od vas bi se najraje dobili na kavi ter se pogovorili v živo, a je naša ekipa žal premajhna, da bi to lahko naredili v doglednem času. Zato vas prosimo, da si tokrat kavo pripravite sami, se usedete pred računalnik in se posnamete.

Ob snemanju svoje zgodbe lahko za oporo sledite naslednji strukturi: 

 1. Predstavite se. Povejte svoje ime in priimek, leto rojstva, obdobje, v katerem ste delovali znotraj razvoja in uvajanja računalniških rešitev, ter v kateri organizacji.
 2. Razložite nam, kaj se je takrat dogajalo in kako so stvari potekale.
 3. Popeljite nas skozi spomin na to, kaj je bil vaš prvi in kaj vaš najpomembnejši ali nepozaben stik z digitalno tehnologijo ter kako je to oblikovalo vaš pogled na svet in vaše delo.
 4. Spomnite se, kdo so bili drugi ljudje, s katerimi ste takrat sodelovali.
 5. Omenite tudi, kaj vas je najbolj presenetilo.
 6. Nenazadnje pa nam povejte, na katere dodatne vire bi nas še radi usmerili.

Svojo zgodbo lahko posnemete na način, ki vam je blizu. V kolikor tega še nikdar niste počeli, vam priporočamo uporabo spletne storitve po sledečih navodilih:

Navodila za uporabo spletnega snemalnika Vocaroo

 1. Pojdite na spletno mesto https://vocaroo.com
 2. Dovolite, da spletna stran lahko uporablja vaš mikrofon
 3. V spodnjem desnem kotu kliknete na kolešček in izklopite oba parametra
      
 4. Ko izklopite ta dva parametra, lahko začnete snemati tako, da pritisnete rdeči gumb z mikrofonom
 5. Po končanem snemanju spet pritisnete rdeči gumb, da preneha snemati 
 6. Pritisnete Save & Share in Download, da prenesete posnetek
 7. Ko naložite datoteko na svoj telefon ali računalnik, jo preimenujte po zgledu v oklepaju (Janez-Novak-20-11-2023.mp3) in oddajte preko formularja na povezavi spodaj

POŠILJANJE POSNETKA

Svoj posnetek lahko oddate preko formularja na spodnji povezavi oz. na povezavi s QR kodo. Obvezen bo vnos kontaktnih podatkov, da vas bomo lahko vprašali še po kakšni podrobnosti.

Povezava do formularja za oddajo posnetka pričevanja: https://tinyurl.com/ustna-zgodovina