Mastodon Mastodon in English
Odpiralni čas: četrtek in petek 16:00-20:00, sobota 10:00-16:00. Muzej je zaprt ob nedeljah in vseh praznikih.

Razstava "naši računalniki od Karavank do Kitajske"

8. 2. 2019 – 26. 2. 2019, Mestna hiša v Ljubljani

Računalniki so v 80. letih 20. stoletja počasi, a vedno bolj vztrajno, prodirali v vse pore življenja. Tak je bil duh časa.

Trenutek, ko se je računalnik, sicer skrbno skrit nekje med praški in pomarančami, pripeljal pred mejo, je bil največkrat najbolj tihi trenutek v marsikateri družini. Kljub omejitvam nakupa  in astronomskim cenam, cariniki niso mogli preprečiti naraščajoče želje po digitalnem napredku. Računalnik je postal posebno stičišče družinskega in življenja skupnosti. Delili smo si vse – strojno opremo, znanje in programje.

Visokotehnološkemu podjetju Iskra Delta je v tem času uspel prodor na Kitajsko. Za infrastrukturni projekt z delovnim imenom »Projekt Milijarda« (število prebivalcev na Kitajskem je leta 1982 že preseglo 1 milijardo) so opremo proizvedli v Ljubljani in jo testirali za strogo zaprtimi vrati Cankarjevega doma. Potem so z njo preko linij kitajskega telefonskega omrežja v računalniško mrežo povezali 10 mest in s tem kitajskim oblastem ter policiji omogočili natančnejši nadzor nad hitro naraščajočim številom prebivalstva.

Razstavljeni računalniki nam pripovedujejo zgodbo, da so meje premagljive, v tistih časih morebiti tudi na bolj razburljiv način.

  • Avtorji razstave: Boštjan Špetič, Borut Kumperščak, Mateja Pucihar Baebler (kustosinja), Gaja Zornada, Sergej Štukelj, Marko Štamcar,
  • Izvedba dogodkov: Mitja V. Iskrić, Artur Švarc
  • Oblikovanje: Vesna Krebs
  • Fotografije: Jure Koren, arhiv I Delta Club, spletni arhiv Tomcat

Gradiva:  

  • REPE B., KEREC D. Slovenija moja dežela, Cankarjeva založba,2017.
  • ŠKRUBEJ J. Hladna vojna in bitka za informacijsko tehnologijo, Založba Pasadena, 2018
  • http://ideltaclub.com
  • http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/yu/index.php
  • C. BREJC, PREDOR KARAVANKE IN DOVOZNI CESTI, Republiška uprava za ceste, 1991

Dobrodošli v 1986

Kako ste pa vi prevažali računalnike čez mejo? In katere računalnike točno?

Švercanje je bilo temelj in cokla informatizacije družbe

Vsi domači računalniki na jugoslovanskem trgu 1986

Programi so krožili na doma presnetih kasetah ali pa kar po radijskih valovih

Za vsak problem se najde app program


Projekt Milijarda

Leta 1986 je ljubljanski “start-up” Iskra Delta dobil posel omreženja kitajskih policijskih postaj med desetimi največjimi mesti. Z lastno programsko opremo in prilagojeno ameriško strojno opremo je ekipa uspešno postavila eno prvih omrežij in izobrazilo ducate operaterjev.

Prevzemna listina

Iskra Delta je bila valilnica strokovnjakov – aktivno je izobraževala generacijo štipendistov in inženirjev, ki so potem soustvarjali slovenski IT 90ih.

Več kot 5000 zaposlenih v Iskri Delta je tekom 80ih delalo v najbolj sodobnem delovnem okolju po vzoru Silicijeve doline


Najmodernejši predor tistega časa

Prenosni računalnik, ki ga razstavljamo, je imel pri tem projektu pomembno vlogo. Na njem se je razvijala programska oprema za upravljanje sistema za nadzor ventilacijskega sistema. Podaril nam ga je avtor in podizvajalec g. Zlatko Gegić iz podjetja Binar d.o.o.

Kontrolerji, ki so jih namestili in ki delujejo na osnovi Motorola 68000 procesorjev, se še vedno nahajajo v tunelu. Znotraj predora se je nahajalo kar 10.000 senzorjev, ki so bili preko modemskih povezav povezani z nadzornimi centralami na obeh straneh meje

Prenosnost računalnikov je omogočila boljše sodelovanje z drugimi ekipami med gradnjo in sprotno testiranje naprednih sistemov. Takrat sodobni računalniki so omogočili razvoj bolj naprednega predora.

Film o gradnji predora

Preiskusite se v igricah vaših (starih) staršev!

Pričujoči računalnik je prava “gamerska” zverina, znana po imenu “no-lan kišta™”. Na osnovi legendarnega PS/1 ga je sestavila ekipa Kiberpipe pred 15 leti, in s svojimi desetimi bratci in sestricami še vedno služi kot zanesljiv sopotnik slehernega muzejskega dogodka.

To je avtentičen star računalnik, ki ima nameščen širok izbor iger iz 80ih in 90ih, in je vedno pripravljen na zabavo.

“No-lan kišta™ ” je več kot samo strojna oprema in igrice – zanimiv je kot zbir, kristalizacija vseh izkušenj in veselja ene cele generacije ‘geekov’, ki so odraščali v tem najbolj dinamičnem delu zgodovine informatizacije družbe.

Bonus: Če se fotkate med igro in objavite z oznako #muzej dobite brezplačno vstopnico za C111.