Mastodon Mastodon in English
Odpiralni čas: četrtek in petek 16:00-20:00, sobota 10:00-16:00. Muzej je zaprt ob nedeljah in vseh praznikih.
Back to all Post

Otvoritev – arhiv spletnih mest posebnega pomena

Danes, tretjega junija 2020, v Računalniškem muzeju otvarjamo nov oddelek – Arhiv spletnih mest posebnega pomena. 

Gre za zbirko spletišč in podatkovnih zbirk, ki so bila dovolj vplivna ali dovolj napredna, da jih moramo obravnavati kot tehnično in kulturno dediščino, in ne dopustiti, da utonejo v pozabo napredka. Običajno se splet arhivira v obliki statičnega posnetka, za kar je najbolj znan arhiv Archive.org in njihov Wayback Machine, ali pa naša lokalna verzija, ki jo upravlja NUK

Mi želimo iti dlje in globje – v skladu z misijo muzeja bomo bolj pozorni na projekte slovenskih avtorjev, ki so oblikovali slovensko računalniško kulturo. Namesto običajnih posnetkov, bomo kjer se le da hranili tudi kodo in baze podatkov, da bodo generacije raziskovalcev za nami imele na voljo osnovne gradnike družbe prihodnosti v nastajanju. Kjer bo le mogoče, bomo arhiviranje izvedli v sodelovanju z izvirnimi avtorji in dokumentirali ustno zgodovino.

Rekonstruirani projekti bodo praviloma dostopni na poddomenah *.muzej.si, tudi zato da je jasno da gre za muzejske predmete in ne za poustvarjanje zgodovine. Izjeme bodo domene, ki imajo po mnenju kustodiata velik simbolni ali kulturni pomen same po sebi.

Programska oprema in baze podatkov so izjemno zahtevna kategorija ‘predmetov’, ki ima izrazito prehodno naravo – dokler je v uporabi smo vitalno odvisni od nje, takoj ko je zastarela iz kateregakoli razloga, zgubi vse privilegije in v nekaj letih izginejo vse sledi za njo. Naša zbirka slovenskih iger lepo raste, verjamemo da se bo tudi ta arhiv prijel.

V svetu muzejev še ni veliko izkušenj s hrambo takšnih predmetov, zato metodologijo deloma še odkrivamo. Elektronski predmeti se vpišejo v inventarni sistem muzeja, prav tako kot fizični predmeti, le da namesto inventarne nalepke dobijo standardizirano datoteko “museum.txt”, ki se nahaja na prvi ravni domene.

Praviloma predstavljamo že končane projekte, torej takšne, ki so že prenehali obstajati. Včasih nam jih prejšnji lastniki predajo ključe v letu, torej nam predajo projekt namesto da bi ugasnili strežnik in izgubili domeno – takšne imamo najraje.  

Spletna zbirka se nabira na naslovu www.muzej.si, kjer je trenutno obrazec za prispevanje namigov, kaj bi spadalo v zbirko, in kje bi se morda našlo. V prihodnjih dneh bomo objavljali prvih nekaj rekonstrukcij, obenem pa računamo na vas, da nam pomagate poiskati in shraniti mejnike, ki so nas vse oblikovali, preden za vedno izginejo. 

Vabimo vas da si ogledate prvo rekonstrukcijo: Stranka revije Joker