Mastodon Mastodon in English
Odpiralni čas: četrtek in petek 16:00-20:00, sobota 10:00-16:00. Muzej je zaprt ob nedeljah in vseh praznikih.
Back to all Post

Zanimivi programi za DOS – 2.del

Zanimivih programov nam še ni zmanjkalo! Objavljamo drugi sklop slovenskih programov za DOS.

Tokrat se spominjamo:

 • Programa Besana
 • Antivirusnega programa Danti
 • Programa Graf 1.1
 • Vmesnika za programiranje telefonske centrale Iskra ISICOM
 • Programa KIS-Knjižnični informacijski sistem
 • Programa Librina
 • Igre Night Maze
 • Programa PIRS 96′
 • Programa za prikaz slovenskih in jugoslovanski znakov
 • Programa Urgentna stanja v splošni medicini (1990)
 • Programa za učenje računanja

Tudi tokrat vrsta programov s tekstovnim uporabniškim vmesnikom(TUI), ki so bili tako značilni za devetdeseta. To je bil čas VGA grafičnih kartic, disketnih pogonov in različice MS-DOS 5.0, ki je 1991 prinesla novosti kot je vsem poznani celozaslonski urejevalnik besedila MS-DOS Editor oziroma Edit in za tisti čas napredno razvojno okolje(IDE) Qbasic. Zelo veliko programov za DOS s tekstovnim uporabniškim vmesnikom napisanih v devetdesetih je sledilo specifičnemu izgledu in vzorcu, ki se je uveljavil s to različico, težišče razvoja uporabniških vmesnikov pa se je v tem času po zaslugi Windows 3.x že selilo v grafično okolje.

Zadnje dni sem zasvojen s kopanjem po 5,25′ in 3,5′ disketah. Besana od podjetja Amebis iz Kamnika je klasika. Kolega Nik jo je obudil v brskalniku:

https://nikigre.si/sl/virtualni-racunalnik/?OS=Besana

Besana v2.10 za DOS.

Besana je program za lektoriranje slovničnih in slogovnih napak v besedilih. Program pa ne odkriva le napak, temveč tudi daje razlage in predlaga popravke.

Nadaljujemo s programom Danti, ki ga je napisal Damjan Miholjevič. Je to prvi in edini slovenski antivirusni program? Pri pripravi otvoritvene razstave sem nehote z disketo naokoli raznašal virus OneHalf. Moram preizkusit, če ga zazna…

Antivirusni program Danti za DOS.

S pojavom vse bolj škodljivih virusov proti koncu osemdesetih se je začel tudi vzpon protivirusnih programov. Virus OneHalf se je pojavil leta 1994 in je povzročal škodo s postopnim kriptiranjem podatkov na disku. Virusi so v tem času uporabljali vrsto zvitih metod, do konca devetdesetih pa so začeli povzročati že izredno veliko materialno škodo.

Mimogrede: vsi posnetki zaslona so narejeni v DOSBox-X s CRT filtrom.

Iz podjetja Amebis so nam prijazno poslali originalno zapakiran program Graf 1.1 za risanje funkcij. Prodajalo ga je tudi podjetje Abraxas d.o.o. Izvoz ima med drugim v vektorski format EPS, zelo lepo!

Program Graf 1.1 za DOS podjetja Amebis.

V zbirki Računalniškega muzeja imamo tudi 2 telefonski centrali Iskra ISICOM. Eno se programira tako, da se pomnilnik ROM vstavi v prenosni programator spakiran v kovčku, druga pa ima že modul za programiranje prek PC-ja s programom, ki smo ga zdaj tudi našli!

DOS vmesnik za programiranje telefonske garniture Iskra ISICOM.

Iskra je prve elektronske telefonske garniture ISICOM zasnovane na mikroprocesorski tehnologiji predstavila leta 1979. Razvili so jo v sodelovanju z Laboratorijem za mikroelektroniko Fakultete za elektrotehniko in predstavlja enega izmed zgodnjih dosežkov domače mikroelektronike. V tem času je na trg prišel tudi njihov revolucionarni telefon ETA 80, ki ga danes kot moderni oblikovni primerek hranijo celo v MoMa Muzeju moderne umetnosti v New Yorku.

Uspeli smo namestiti tudi Knjižnični informacijski sistem (KIS) iz Ministrstva za notranje zadeve, ki ga je razvil Milan Selan. Zaenkrat se nam ne uspe prijaviti za vnašanje (pri namestitvi določiš uporabnike in gesla), ker se program na tem mestu ne odziva na tipkovnico, a nismo še obupali.

Program KIS Milana Selana iz Ministrstva za notranje zadeve.

Program Librina je Katarina Janežič spisala za vodenje baze knjig in pomoč pri prodaji. Ena različica je bila brezplačno priložena CD-ju revije PC & Mediji z vsebino iz redne letne prodajne razstave tujih knjig Frankfurt po Frankfurtu.

Program Librina Katarine Janežič.

Igro v tekstovnem načinu “Night Maze” avtorja Boštjana Rodele spremlja simpatičen napotek: “Just play and bee happy. Because You have a Game that works in all Computers.”

Igra Night Maze 1.0 za DOS Boštjana Rodele.

Tekstovne igre so vrhunec dosegle v sedemdesetih in osemdesetih, ko so se izredno razširili zaslonski terminali, pojavile pa so se že prej, v času ko je komunikacija z računalniki potekala še prek teleprinterjev. Med tekstovnimi igrami se je uveljavil predvsem žanr pustolovščine, ki je bolj narativno, logično in raziskovalno usmerjen, razširjen pa je tudi določen tip prvo osebnih iger, ki temeljijo na labirintih, kot igra Nigh Maze, in vključujejo več tekmovalnosti in akcijskih motoričnih elementov.

PIRS 96′ z 68.096 podjetji namestimo iz 6 disket, nato pa smo se morali spopasti še z zaščito pred kopiranjem – potrebujemo delujoče kopije za naš interni arhiv, ki jih lahko poganjamo tudi v emulatorjih. Zadeva uporablja Everlock, a za vsako ključavnico se najde ključ.

Program PIRS ’96 za DOS.

Imenik podjetij in ostalih registriranih subjektov v Sloveniji PIRS je začel nastajati po letu 1989. Najkasneje leta 1994 so ob treh knjigah že izdali program z navodili za uporabo na šestih disketah.

Omenimo še en TSR program za podporo jugoslovanskim/slovenskim znakom, CHERR(Y).EXE podjetja Tipro d.o.o., ki že desetletja izdeluje tipkovnice in druge vhodne naprave za profesionalno rabo. Korenine ima v inštitutu IEVT in je izdelalo tudi kultno tipkovnico Ines za ZX Spectrum.

TSR program Cherr(y) podjetja Tipro (1991)

Na IEVT Inštitutu za elektroniko in vakuumsko tehniko so v osemdesetih iz razvojne dejavnosti na področju hermetičnih kontaktnikov nastale prve profesionalne tipke, ki so se ponašale z visoko zanesljivostjo in vzdržljivostjo. Kmalu se je pokazala potreba po izdelavi cenejših in bolj enostavnih tipk za splošno rabo. Takšne tipke so najprej izdelali za bujski Digitron, potem pa so leta 1986 ob pomoči občine ustanovili novo podjetje Tipro, ki je prevzelo proizvodnjo tipk in tipkovnic. V podjetje je odšlo 16 zaposlenih iz inštituta, vključno s strokovnim vodjem razvoja, IEVT pa je prispeval tudi potrebno opremo. Še isto leto so na tržišče dali prvo tipkovnico Ines zgrajeno okrog popularnega hišnega računalnika ZX Spectrum.

Navdušeni smo tudi nad naslednjo redko najdbo, programom “Urgentna stanja v splošni medicini” (1990, Igor Švab, Jože Lokar, Jurij Petrin, Andrej Žmavc, Dimitrij Zrimšek, Lek d.d.)

Program Urgentna stanja v splošni medicini podjetja Lek (1990)

Zanimivost: Po koncu uporabe nas program tudi opomni, da je dober zdravnik spočit zdravnik in nas pošlje na kavo oziroma čaj.

“Taček je našel pod mizo 2 kosti, pod posteljo pa 5 kosti. Koliko kosti bo lahko pojedel?”

Program za učenje računanja je le eden izmed mnogih, ki smo jih z dovoljenjem avtorjev objavili na našem ‘Internet Archive’ profilu:

https://archive.org/details/@racunalniskimuzej

Didaktični program za učenje računanja.

Več člankov je na voljo na:

http://www.racunalniski-muzej.si/category/zgodovina/

Pomembno je, da ohranimo programje, slovensko tehnološko dediščino, s katero si je naša družba izboljšala in polepšala življenje v začetkih splošnega računalništva.

Stvari arhiviramo na repliciran muzejski arhiv, vsebina brez soglasja avtorjev ni javna.

Kontakt: info@racunalniski-muzej.si