Mastodon Mastodon in English
Odpiralni čas: četrtek in petek 16:00-20:00, sobota 10:00-16:00. Muzej je zaprt ob nedeljah in vseh praznikih.
Back to all Post

Udeležba v DOORS digitalnem muzejskem inkubatorju

Izjava za medije: 

Udeležba v prvi generaciji DOORS Digitalnega muzejskega inkubatorja

1.7. 2022, Za takojšno objavo

Ljubljanski Računalniški muzej je bil izbran da sodeluje v DOORS digitalnem inkubatorju za muzeje. DOORS digitalni inkubatorski program za majhne in srednje velike muzeje se je odvijal v obliki online programa za 40 sodelujočih muzejev med aprilom in junijem 2022. Program je organiziral konzorcij partnerjev Ars Electronica, Museum Booster in Ecsite,  financiranje programa pa je zagotovila Evropska unija iz sredstev programa Obzorje 2020 (Horizon 2020) za podporo raziskav in inovacije. 

Računalniški muzej se je udeležil prvega dela inkubacijskega programa DOORS s pilotnim projetkom Ctrl+Shift+Esc | Digital Museum Escape Game, s katerim želi razširiti svojo digitalno ponudbo preko standardnih predstavitev zbirke in spletnih razstav v bolj zabavno-izobraževalno področje interaktivne vsebine, ki bi podpirala nove vire prihodkov neodvisnih od fizine muzejske lokacije, s katerimi bi lahko dosegli  splošno globalno spletno občinstvo. 

“Sodelovati v poživljajoče relevantnem in izvrstno strukturiranem programu kot je DOORS digitalni inkubator za muzeje je redka in dragocena izkušnja za sleherno institucijo, ki se posveča organizaciskemu razvoju in rasti v času, ko naš obstoj postaja bolj hibriden kot smo si ga kadarkoli  predstavljali v kontekstu splošne kulturne ponudbe, “ pravi vodja Računalnikega muzeja Gaja Zornada. “Počaščeni smo, da smo dobili priložnost, da razvijamo svoje digitalne pilotske projekte v stimulativnem inkubacijskem okolju in veseli, da smo bili izpostavljeni tako pomembni profesionalni mreži,  ki nam je kot organizaciji in kot ekipi nudila podporo in priložnosti za razvoj. To je kot bi imeli mikro-MBA program za muzejsko digitalno transformacijo in v kolikor se bo v prihodnje ponovil, bomo prvi, ki ga bomo priporoči organizacijam, ki bi rade priučile veščine za izvedbo digitalne spremembe.”

O Računalniškem muzeju: Računalniki muzej je slovenska neprofitna organizacija, ki zbira, raziskuje in razstavlaj zgodovino informacijske tehnologije in družbe. Upravljamo z rastočo zbirko več kot 6500 primerkov: računalnikov, programske opreme, publikacij,.. s posebnim poudarkom na slovnskih avtorjih, distribuciji in jeziku. Ohranjamo zgodovino naše digitalne dobe in jo obenem predstavjamo občinstvu na zanimiv zelo interativen način.

O DOORS: Na pobudo Ars Electronice, MUSEUM BOOSTERja and Ecsite, DOORS — Digital Incubator for Museums, skuša majhnim in srednje velikim muzejem po Evropi omogočiti priložnost, da se usmerijo v smer sektorske digitalne preobrazbe. Izzivi digitalizacije so disproporcionlano veliki za majhne muzeje, kjer je tako tehnologija kot strokovno znanje za izvedbo in vzdrževanje digitalnih strategij ponavadi izven dosega organizacijskih zmožnosti. DOORS želi zmanjšati digitalno ločnico med muzejiz ustvarjanjem prostora, v katerem lahko majhne institucije izrazijo svoje potrebe in jim nudi dostop do znanja, virov in strokovne podpore v inkubatorskem progrsmu za gradnjo novih veščin. 

Več o  DOORS: https://ars.electronica.art/doors/en/about/

Več o partnerjih konzorcija: https://ars.electronica.art/doors/en/partners/

Seznam sodelujočih muzejev: https://ars.electronica.art/doors/en/participants-stage-i/