Mastodon Mastodon in English
Odpiralni čas: četrtek in petek 16:00-20:00, sobota 10:00-16:00. Muzej je zaprt ob nedeljah in vseh praznikih.
Back to all Post

Rušenje digitalnih stropov – e-publikacija

Braking the Digital Ceiling (Rušenje digitalnih stropov) povzema rezultate raziskav in izkušnje iz področja pomena digitalizacije v majhnih in srednje velikih muzejih, ki so nastali med opazovanjem praktičnih izzivov v programu digitalnega inkubatorja za muzeje DOORS – Digital Incubator for Museums

Program, ki je potekal dve leti od oktobra 2021 do septembra 2023, so zasnovale partnerske organizacije Ars Electronica, MUSEUM BOOSTER in ECSITE ob podpori EU programa Horizont 2020 za raziskave in inovacije.  

Dvostopenjski inkubacijski program je pomagal dvajsetim muzejem (vključno z Računalniškim muzejem) porušiti digitalni strop in je prispeval praktične primere dolgoročne digitalne transofrmacije v muzejskem sektorju.

Kljub temu, da razprave o digitalni transofrmaciji sektorja potekajo že nekaj časa, se je malo pozornosti posvečalo dejstvu, da tovrstni podvigi pomenijo drugačne izzive v manjših muzejih. Program in publikacija se izrecno osredotočata na  lokalne in regionalne muzeje,  muzeje izven urbanih centrov, muzeje, ki obstajajo zaradi predanosti peščice prostovoljcev, prepričanih, da je razvoj organizacij kot takih odvisen od njiihove sposobnosti za digitalizacijo.  

Ta publikacija je zemljevid, ki označuje korake inkubacijskega programa, obenem pa dopušča prostor za poglede projektne ekipe,  strokovnjakov ter udeleženih muzejev. 

Povezava do publikacije (eng): https://ars.electronica.art/doors/files/2023/09/breaking-the-digital-ceiling.pdf