Mastodon Mastodon in English
Odpiralni čas: četrtek in petek 16:00-20:00, sobota 10:00-16:00. Muzej je zaprt ob nedeljah in vseh praznikih.
Back to all Post

Predstavitev na Netpreserve konferenci

Na mednarodni konferenci o arhiviranju spleta, v organizaciji Netpreserve in Ameriške kongresne knjižnice smo predstavili naš predlog za nov mikroformat, ki ga uporabljamo za označevanje spletnih predmetov v naši zbirki.

Kadar v naš Arhiv spletnih mest posebnega pomena postavimo kako rešeno spletišče, na primer www.vest.si, je nekako treba označit da ne gre za običajno stran, ampak za muzejski predmet. Razne vizualne oznake in okvirji, kot jih uporablja znani Archive.org posegajo v predmet po nepotrebnem. 

Mi raje uporabljamo nov pristop, da poleg spletišča objavimo tudi datoteko “museums.txt“, v kateri so osnovne informacije, ki bi normalno bile na tablici poleg predmeta v muzeju. Tehnični bralci bodo opazili sorodnost z drugim standardom “robots.txt”, ki se že dolgo uporablja za signaliziranje robotom.

Imeli smo zanimivo debato z Britansko knjižnico in z Victoria & Albert muzejem, ki se soočajo s podobnimi izzivi. Arhiviranje spleta je šele v povojih, vsi skupaj se še učimo kako to prav delat, in obenem ozaveščamo javnost da stare spletne strani ne smejo kar tako izpuhteti nazaj v eter.

Video posnetek bo na voljo julija, zaenkrat pa naša predstavitev:

Add Your Comment