Mastodon Mastodon in English
Odpiralni čas: četrtek in petek 16:00-20:00, sobota 10:00-16:00. Muzej je zaprt ob nedeljah in vseh praznikih.
Back to all Post

Ob otvoritvi Računalniškega muzeja

Ob otvoritvi Računalniškega muzeja bo Arnes v zbirko predal naslavnejši računalnik v Sloveniji, Stenar

Ljubljana, 16. 6. 2022, za takojšnjo objavo

 

V soboto, 18.6., na Poletno muzejsko noč, bo v Ljubljani otvoritev Računalniškega muzeja. Ob tej priložnosti je Arnes v zbirko muzeja predal enega svojih zgodovinsko najbolj znanih strežnikov, Stenarja. 

Računalnik Stenar je bil kupljen v osamosvojitvenem letu 1991 z namenom, da povezuje Slovenijo s svetom in omogoča svoboden pretok informacij. V Računalniškem muzeju bo kot del stalne zbirke na ogled javnosti, njegova vsebina pa na voljo bodočim raziskovalcem preteklosti. 

 

“Ponosni smo, da nam zaupajo tako pomemben kos digitalne dediščine,” je rekla Gaja Zornada, Vodja računalniškega muzeja, “Stenar je najpomembnejši primerek slovenske računalniške zgodovine v zbirki, pridružil se bo drugim prelomnim računalnikom, ki so nadzorovali naš pospeševalnik delcev, merili jedro nuklearke in načrtovali predor Karavanke.” 

Direktor Arnesa Marko Bonač je povedal: “Izjemno nas veseli, da smo ob 30-letnici Arnesa našemu Stenarju, ki je med osamosvojitvijo in v devetdesetih letih predstavljal dostop do interneta in informacij za praktično vsakogar od nas, našli nov dom, v katerem bo spominjal na pionirske čase. Verjamemo, da bo v Računalniškem muzeju nove generacije, tako kot tiste prve, še naprej navduševal nad računalništvom in tehnologijo.”

 

Računalniški muzej v Ljubljani deluje že 18 let, letos pa odpira vrata na novi lokaciji v ljubljanski kulturni četrti Šiška. Slavnostna otvoritev bo v soboto 18. 6. ob 18. uri na Celovški 111. Dogodek je odprt za javnost, preostanek večera pa je vstop v muzej v okviru muzejske noči brezplačen.

 

Otvoritvena razstava z naslovom “Kaj pa programje?” celovito predstavlja zanimivosti računalniške programske opreme, od tehničnega ustroja do vplivov na družbo. Zasnovana je tematsko in interaktivno, prvič po dolgem času bo javnost lahko preizkusila marsikateri slovenski program. Najstarejši program na razstavi pa je iz leta 1986. 

 

“Brez programske opreme je računalnik le kup železa in plastike, zato v muzeju zbiramo poleg strojne opreme tudi programje, izvorno kodo in celo spletna mesta posebnega pomena,” je povedal Boštjan Špetič, vodja muzejske zbirke in UNESCO ambasador softverske dediščine.

 

o Računalniškem muzeju

Računalniški muzej je nevladna organizacija v javnem interesu na področju razvoja informacijske družbe, ki v Ljubljani neprekinjeno deluje že od leta 2004. Preko zbirke, ki danes obsega že več kot 6500 primerkov strojne in programske opreme, knjig, revij in povezanih predmetov iz zgodovine razvoja računalništva pri nas in v tujini ter s pomočjo povezanih programov širši javnosti omogoča razumevanje visoke informatiziranosti družbe, v kateri živimo. Obenem pa posameznike spodbuja, da postanejo njeni angažirani, zavedni in zavestni so-ustvarjalci.

 

o Arnesu

Arnes, Akademska in raziskovalna mreža Slovenije, je javni zavod, ki že 30 let povezuje znanje. 300.000 uporabnikom s področij izobraževanja, raziskovanja in kulture zagotavlja omrežne storitve in hkrati skrbi za nacionalno e-infrastrukturo, ki je osnova za delovanje interneta v Sloveniji. Za hiter prodor interneta v Slovenijo je bilo pred tremi desetletji odločilno ravno to, da so se dostop do Stenarja in povezave v omrežje ARNES s svetlobno hitrostjo širile na univerzah, knjižnicah in šolah, med učenci, študenti, profesorji, učitelji in raziskovalci.