Mastodon Mastodon in English
Odpiralni čas: četrtek in petek 16:00-20:00, sobota 10:00-16:00. Muzej je zaprt ob nedeljah in vseh praznikih.
Back to all Post

Evropski teden programiranja v Računalniškem muzeju prinaša ustvarjalne načine spoznavanja s programiranjem tudi za otroke in mladino, ki “niso dobri v matematiki”

Izjava za medije

Računalniški muzej 

Ljubljana, 4.10.2023, za takojšnjo objavo

 

Evropski teden programiranja v Računalniškem muzeju prinaša ustvarjalne načine spoznavanja s programiranjem tudi za otroke in mladino, ki “niso dobri v matematiki”

 

Na spletni strani Evropskega tedna programiranja (EU Code Week) je zapisano, da pred sto leti programski jeziki še niso obstajali. Da so danes računalniki programi povsod okrog nas in skoraj vse lahko programiramo. Zakaj bi torej pustili drugim, da oblikujejo našo prihodnost, če se lahko opremimo z veščinami, ki nam omogočijo, da sami uresničimo svoje ideje in vizije? Konec koncev je naša edina omejitev lastna domišljija.

 

Kot pravi Alessandro Boglio, koordinator ekipe nacionalnih koordinatorjev iniciative: “Od začetka časa smo dosegli velike spremembe naših življenj z uporabo kamna, železa, papirja in svinčnika. Zdaj živimo v drugačni dobi, kjer svet oblikuje programska koda. Različna obdobja so nudila različne službe in potrebovala različne veščine. Med Evropskim tednom programiranja želimo evropejcem ponuditi priložnost, da odkrijejo programiranje in se z njim zabavajo. Naučimo se programiranti, da bomo lahko oblikovali lastno prihodnost.

 

Prevečkrat delimo mlade na tiste, ki so dobri v matematiki in tehniki in tiste, ki jih označimo, da jim tehnične vede niso blizu. Digitalna družba, predvsem pa družba 5.0, h kateri steremimo, bo zahtevala od nas vseh, da usvojimo določeno raven tehnološkega razmišljanja. Obenem bo zahtevala, da v razvoj tehnologije vnesemo več družboslovnih in humanističnih znanj ter znatno povečamo družbeno ustvarjalnost. Zato se v Računalniškem muzeju trudimo razbiti stereotipe o tem, za koga je primerno učenje programiranja. Programiranje je konec koncev le še eno orodje za izražanje lastnih zamisli, a je zaradi vedno večje uporabnosti kot specialistično znanje zelo iskano v vseh industrijah, ne samo IKT. Otroci, ki se naučijo programirati, bolje razumejo samo delovanje tehnologije, so bolje opremljeni za prihodnost, pa naj bo to na nivoju kariernih priložnosti ali osebnega opredeljevanja do tehnoloških rešitev, ki jih srečujejo v družbi,” pravi direktorica Računalniškega muzeja Gaja Zornada.

 

V Računalniškem muzeju, kjer drugače organizirajo tudi celoletne tečaje programiranja za najmlajše in nadaljnja izobraževanja za pedagoge vseh smeri,  ta vikend, v soboto, 7. 10. 2023 in nedeljo 8. 10. 2023 poteka niz brezplačnih programerskih delavnic. Namenjene so zvedavim mladim od 7 – 99 leta starosti in pokrivajo široke teme: od kriptografskega lova na programiranje do literarno-programerske delavnice in raziskovanja senzorskih odzivov, pa tudi izdelave retro in malo manj retro iger. Udeleženci delavnic pa se bodo pod vodstvom svojih mentorjev podali tudi na vodene oglede Računalniškega muzeja. 

 

Več informacij in prijave: http://www.racunalniski-muzej.si/codeweekeu-2023/

 

O Računalniškem muzeju: 

Računalniški muzej je nevladna organizacija v javnem interesu na področju razvoja informacijske družbe, ki v Ljubljani neprekinjeno deluje že od leta 2004. Preko zbirke, ki danes obsega že več kot 6500 primerkov strojne in programske opreme, knjig, revij in povezanih predmetov iz zgodovine razvoja računalništva pri nas in v tujini ter s pomočjo povezanih programov širši javnosti omogoča razumevanje visoke informatiziranosti družbe, v kateri živimo. Obenem pa posameznike spodbuja, da postanejo njeni angažirani, zavedni in zavestni so-ustvarjalci.

Več o Računalniškem muzeju:  https://www.racunalniski-muzej.si

 

O Evropskem tednu programiranja: https://codeweek.eu/