Mastodon Mastodon in English
Odpiralni čas: četrtek in petek 16:00-20:00, sobota 10:00-16:00. Muzej je zaprt ob nedeljah in vseh praznikih.
Nazaj na vse dogodke

Brezplačna delavnica: Micro:bit, ukazujem ti…

Sobota, 07/10/2023

Dogodek je namenjen učenju programiranja z blokovnim programiranjem fizične naprave, zato je primeren za najmlajše zvedave začetnice in začetnike od 7-10 leta starosti. Naš cilj bo, da se dodobra spoznamo s strojno in programsko opremi in se naučimo, da pisanje računalniškega program ani samo sebi namen.
Včasih so bili računalniki veliki kot soba. Potem so zasedli večino prostora na in pod mizo. Nakar so se preselili v naša naročja, v dlani in na naša zapestja. V osnovi pa so ostali enaki.
Kakšni so računalniki v najbolj preprosti obliki, bomo spoznali preko mikroračunalnika micro:bit. A strojna oprema z vezjem, procesorjem, gumbi, senzorji, antenami,… je šele začetek. Da nekaj naredi, od nas potrebuje ukaze: računalniški program.

Rekli si bomo “Micro:bit, ukazujem ti…” in preko blokovnega programiranja MakeCode uporabili osnovne programerske koncepte in se naučili kako je sestavljen računalniški program.

Ogreli se bomo s skupinskim vodenim ogledom Računalniškega muzeja. Nadaljevali pa s spoznavanjem osnovne strojne opreme računalnika, kar bomo preslikali tudi na naše micro:bite. Potem bomo spoznali posamezne ukaze (bloke) kode, kasneje pa bomo bloke smiselno povezali v uporabne interaktivne programe – igre.
Razdelili se bomo v pare, kjer bo bo en član para z natisnjenimi ukazi sestavil računalniški program, drugi pa ga bo preslikal v MakeCode in preveril pravilnost delovanja. Nato si bosta zemenjala vlogi. Programiranje je namreč bistveno bolj ekipni šport, kot si pogosto predstavljamo!

Kaj potrebuješ:
Spočite možgane in dobro voljo
Papir in svinčnik, če želiš slediti delavnici in na papirju zapisati kaj za kasneje
Ostalo opremo priskrbimo mi. Lahko pa prineseš tudi svoj prenosni računalnik, če imaš dostop do kakšnega.

Urnik:

9h-10h voden ogled muzeja

10h-13h delavnica

 

Prijave potekajo preko tega spletnega obrazca. Mesta so omejena.

  • Zvrst: CodeWeekEU,Družinski program,Muzejska delavnica,Posebni dogodki
  • Ura: 07/10/2023 - 09:00 - 13:00
  • Lokacija:Računalniški muzej, Celovška 111, 1000 Ljubljana