Mastodon Mastodon in English
Odpiralni čas: četrtek in petek 16:00-20:00, sobota 10:00-16:00. Muzej je zaprt ob nedeljah in vseh praznikih.
Nazaj na vse dogodke

Lekcija iz RŠ zgodovine 1: softverska redakcija Radia Študent in Kontrabant se vrača

Sreda, 08/05/2024

DISKURZIVNI CIKEL “TEHNOLOGIJA KOT RAZOČARANJE” 

Pogovor z RŠ veterani iz softverske divizije.

Z nami bosta avtorja prve slovenske tekstovne (kasneje pa tudi grafične) avanture Kontrabant, katere prvi del je bil 40 let nazaj izdan na prvi kaseti računalniških programov v založbi Radia Študent, nadaljevanje pa je izšlo celo v sozaložništvu Radia Študent in Založbe kaset in plošč RTV SLO.

Z nami bo dr. Žiga Turk, ki se ga starejša generacija računalnikarjev v Sloveniji spomni kot so-ustanovitelja in so-urednika revije Moj mikro in pionirja svetovnega spleta v Sloveniji. Njegova najbolj odmevna praktična izdelka sta Virtual Shareware Library (danes shareware.com) in orodje za izdelavo zbirk podatkov Woda. Aktivno bloga in tvita. V anale Radia Študent se je zapisal kot član legendarne Softverske redakcije. Iger željni pa ga pomnimo po Kontrabantu, kultni slovenski tekstovni avanturi.

Z nami bo dr. Matevž Kmet, farmacevt, raziskovalec in vodja razvoja poslov v raziskovalnem podjetju ACIES BIO, ki je od nekdaj gojil strast do informacijske tehnologije. Pa tudi do kulinarike (Cubo slaščice). A računalniško navdahnjenim iskalcem prostočasnih aktivnosti najbolj poznan po spektrumaškem obdobju in težko rešljivem Kontrabantu, tako enki kot dvojki, čeprav je bila to šele uvertura.

 

Ob približno 21:30 bomo v etru Radia Študent na 89,3 MHz ponovno slišali znane zvoke računalniških programov za ZX Spectrum. Zgodovinska rekonstrukcija fenomena radijske distribucije programja nam bo tokrat na spored prinesla igro Kontrabant 2. Pripravite prazne kasete in radijske sprejemenike s kasetarji ter poiščite tiste kolege, ki doma še čuvajo Spectrume v dobri formi, da se boste lahko prezkusili v tipični iznajdljivosti 80ih let prejšnjega stoletja.

Z vso opremo ali brez ste vljudno vabljeni tudi v Računalniški muzej, kjer bo po pogovoru na voljo Kontrabant 2 na izvorni opremi v živo in boste z ostalimi obiskovalci lahko tekmovali v reševanju zagonetk in blodnji skozi močvirja te klasične avanture. 

 

Tudi po 55 letih RŠ ostaja osrednje vozlišče glasbene, kulturne in teoretske alternative, neustavljiv vir kritične in neodvisne refleksije ter eden osrednjih poligonov za nove novinarske in medijske kadre. Ob visoki obletnici večno mladega medija bo 7. in 8. maja v Računalniškem muzeju potekal diskurzivni cikel “Tehnologija kot razočaranje”, veliki finale dogajanja pa se bo odvijal 9. maja v Kinu Šiška, kjer bodo nastopila štiri zveneča imena aktualne domače glasbene scene.

  • Zvrst: Okrogla miza,Posebni dogodki
  • Ura: 08/05/2024 - 20:30 - 21:30
  • Lokacija:1. nadstropje