Mastodon Mastodon in English
Odpiralni čas: četrtek in petek 16:00-20:00, sobota 10:00-16:00. Muzej je zaprt ob nedeljah in vseh praznikih.
Back to all Post

Enigme informacijske družbe v Računalniškem muzeju

Izjava za medije

Ljubljana, 18. 5. 2023, za takojšnjo objavo

Enigme informacijske družbe v Računalniškem muzeju

Varnost in zasebnost v informacijski družbi sta vedno bolj nedosegljiv cilj, saj zahtevata informiranega posameznika in aktivno politiko, ki zagovarja ti dve vrednoti. Kako zaobiti gordijski vozel in zakaj ne bi smeli vsega prepuščati posamezniku? Kakšna je vloga odločevalcev na lokalnem in evropskem nivoju in kakšna je odgovornost posameznika? 

Računalniški muzej vabi na teden zanimivega dogajanja, kjer boste lahko v torek in četrtek preizkusili zloglasni nacistični stroj za zaščito podatkov Enigma, v sredo prisluhnili razpravi o človekovih pravicah v informacijski družbi, v napetem ozračju petkovega kviza preverili svoje znanje na področju kriptografije ali se kot družina ob kriptografskih ugankah zabavali v soboto.

O Enigmi bo spregovoril dr. Mark Baldwin, kriptirne funkcije Barbie pisalnega stroja bo predstavljal Marko Štamcar, vodja laboratorija Računalniškega muzeja, na okrogli mizi sodelujejo dr. Jelena Burnik, Urad informacijskega pooblaščenca, dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M., Dušan Caf, Inštitut Digitas, Filip Dobranić, Inštitut Danes je nov dan in Domen Savič, Inštitut Državljan D.

Dogajanje bosta tematsko pospremili razstavi “Kaj te briga?” ter “Escape, popotovanje v osrčje digitalnih kultur”

Festival poteka v Računalniškem muzeju v Ljubljani in v Parku vojaške zgodovine v Pivki, več informacij na https://www.racunalniski-muzej.si.

Program: 

torek 23. 5. ob 18h: Hacking Enigma (Pivka)*

sreda 24. 5. ob 18h: Internet ljudi: 20 let človekovih pravic v informacijski družbi

četrtek 25. 5. ob 18h: Hacking Enigma (Ljubljana)*

petek 26. 5. ob 18h: Muzejski kviz izziv: Večer kriptografske trivije

sobota 27. 5. ob 10h in ob 11h: Družinski program: Skrivna sporočila in druge veščine za preživetje v informacijski dobi

*Predavanje poteka v soorganizaciji Računalniškega muzeja in Parka vojaške zgodovine Pivka. 

Računalniški muzej ves teden od 23. 5. – 27. 5. posveča kriptografiji in vprašanju zaščite naših podatkov v sodobni informacijski družbi. Zvrstil se bo niz dogodkov za staro in mlado, ki ga bosta spremljali priložnostni razstavi “Kaj te briga?” ter “Escape, popotovanje v osrčje digitalnih kultur”.

V Parku vojaške zgodovine Pivka, je na ogled razstava Enigma – skrivnostno zakulisje vojne, ki predstavlja enega največjih razstavnih projektov v zgodovini Parka, obenem pa tudi prvo obširno muzejsko obdelavo te pomembne zgodovinske teme v našem prostoru.

o Računalniškem muzeju

Računalniški muzej je nevladna organizacija v javnem interesu na področju razvoja informacijske družbe, ki v Ljubljani neprekinjeno deluje že od leta 2004. Preko zbirke, ki danes obsega že več kot 6500 primerkov strojne in programske opreme, knjig, revij in povezanih predmetov iz zgodovine razvoja računalništva pri nas in v tujini ter s pomočjo povezanih programov širši javnosti omogoča razumevanje visoke informatiziranosti družbe, v kateri živimo. Obenem pa posameznike spodbuja, da postanejo njeni angažirani, zavedni in zavestni so-ustvarjalci.

o Parku vojaške zgodovine

Park vojaške zgodovine Pivka je nov in hitro razvijajoč se muzejski turistični center. S pestrostjo eksponatov in bogastvom zbirk prinaša obiskovalcem edinstven vpogled tako v nacionalno, kot v svetovno zgodovino. Poslanstvo Parka vojaške zgodovine je, da na podlagi bogate vojaškozgodovinske dediščine tega območja zasnuje razgibano turistično središče, ki je namenjeno izobraževanju, raziskovanju in enkratnim doživetjem.

Kontakt za medije: info@racunalniski-muzej.si