Mastodon Mastodon in English
Odpiralni čas: četrtek in petek 16:00-20:00, sobota 10:00-16:00. Muzej je zaprt ob nedeljah in vseh praznikih.
Back to all Post

Zanimivi programi za DOS – 5.del

Čas je za nov del priljubljene serije! Objavljamo peti sklop slovenskih programov za DOS.

Našli smo:

  • Program EDIpro
  • Poslovni imenik Kompass Slovenija
  • Program Lekarna iz UKC Ljubljana
  • Programski paket Praksa podjetja Mikro Ada
  • Programski paket za muzeje Modes
  • Slovenska različica programa WordStar
  • Programski paket Založbe Atlantis
  • Program Obosnsr
  • Program za aktivacijo šumnikov na tiskalniku
  • Program za procesiranje fraktalov

Leta 1986 so se tudi na našem trgu začele pojavljati cenene različice osebnih računalnikov združljivih z IBM PC, na primer računalniki Sokol 1,2,T Zveze organizacij za tehnično kulturo Slovenije(ZOTKS) in računalniki Mikrohit PC. Vsi ti PC-združljivi računalniki dostopni za dinarje so takrat zelo pripomogli k izboljšanju stanja na področju računalniške opremljenosti in računalniške kulture v državi. Mikrohit je bilo sicer prvo malo podjetje pri nas, ki ga je ustanovilo šest članov Zveze socialistične mladine Slovenije leta 1986. Drobno gospodarstvo v tem času pri nas še ni bilo zakonsko urejeno, zato so pri ustanovitvi morali premostiti precej birokratskih ovir.

V novi seriji programov za DOS najprej predstavljamo program EDIpro za lažjo izmenjavo dokumentacije med organizacijami in podjetji. Mi imamo le brezplačni demo, ki ga je zainteresiranim podjetje pošiljalo po pošti.

Program za izmenjavo dokumentacije EDIpro.

V zbirki imamo tudi lepo ohranjeno disketo z demo različico imenika podjetij Kompass Slovenija. Pred internetom so bili za poslovanje taki poslovni registri kritični.

Založba Gospodarskega vestnika v obliki knjižnih in periodičnih izdaj že od leta 1958 posreduje slovenskim podjetnikom informacije in znanja s področja financ, trženja, organizacije in gospodarskega prava.

Poslovni imenik Kompass Slovenija.

Sledi program LEKARNA.EXE, ki je v bistvu katalog in cenik različnih medicinskih pripomočkov, zdravil in kemikalij. Z njim so si pomagali v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Program za pomoč pri nakupu potrošnega materiala v UKC Ljubljana.

Praksa za PC je programski paket za lažje poslovanje, ki so ga izdelali v podjetju Mikro Ada. Prinaša že pripravljene sheme za različne vrste podatkovnih zbirk in različna koristna elektronska pisarniška orodja.

Podjetje Mikro Ada specializirano za izdelavo programske opreme za PC-združljive računalnike je nastalo kmalu za podjetjem Mikrohit in z njegovo pomočjo. Drobno gospodarstvo se je v tem času v Evropi že občutno razširilo, prednosti novega poslovnega modela pa so se tudi pri nas hitro pokazale. Podjetje Mikrohit se je celo v domačem nestimulativnem okolju izkazalo za zelo uspešno. Kmalu je nastalo še več drugih podobnih podjetij.

Programski paket Praksa za PC podjetja Mikro Ada.

Nedavno smo prejeli še odlično ohranjen komplet programja MODES za inventarne sisteme muzejev, ki še vedno obstaja. V Iskra Delta so ga prilagodili za slovenski trg in lično izdali skupaj s slovenskim in angleškim priročnikom.

Zanimivost: Zraven je celo urnik izobraževanja za njegovo uporabo.

Programski paket Modes za pomoč pri delu v muzejih.

WordStar je bil izredno priljubljen urejevalnik besedil za PC-DOS in druge mikroračunalnike, ki so običajno poganjali operacijski sistem CP/M. Na tem operacijskem sistemu so WordStar uporabljali tudi mikroračunalniki Iskra Delta Partner. V zbirko smo nedavno prejeli dve različni slovenski lokalizaciji tega programa.

Wordstar je nastal že konec sedemdesetih. Takrat je bil najbolj popularen operacijski sistem za 8-bitne mikroračunalnike CP/M. Po pojavu operacijskih sistemov DOS je na novih 16-bitnih mikroračunalnikih slednji relativno hitro zamrl. PC-DOS se je v marsičem močno zgledoval po CP/M, obenem pa je vnesel nekaj izrazitih prednosti. Programe popularne na CP/M so na začetku osemdesetih lahko zelo enostavno prenesli v DOS okolje. Poleg WordStar sta bila izredno popularna še program za delo s podatkovnimi zbirkami dBase in program za delo z razpredelnicami Lotus 1,2,3.

Začetni meni programa WordStar.

Založba Atlantis, danes poznana kot Založba Pasadena, je za praznike leta 1992 pripravila disketo s programi za Windows 3.0/3.1. Paket vsebuje program za iskanje poštnih številk, program za odkrivanje virusov in igra Vislice. Avtor programja je Miha Mazzini.

Programski paket Založbe Atlantis.

Program OBOSNSR, del paketa ORO, je baza podatkov izobraževalnih ustanov razvita v okolju Paradox za DOS. Koristila je organizacijam, ki so želele vzpostavit stik z izobraževalnimi ustanovami. Žal o njem ne najdemo veliko informacij, pogrešamo pa tudi drugo disketo, s katero bi lahko uspešno zaključili namestitev.

Namestitveni vmesnik za program Obosnsr.

Predstavili smo že več programčkov za aktivacijo slovenskih/jugoslovanskih znakov v MS-DOS. Tole pa je orodje, ki isto naredi za specifičen model tiskalnika, navsezadnje želimo šumnike tudi na papirju.

Program za aktivacijo šumnikov na tiskalniku.

Za zaključek pa še disketa s programi FRKTL001 za eksperimentiranje s fraktali, ki jo je pripravil prof. dr. Jernej Virant iz Fakultete za računalništvo in informatiko.

Prof.dr.Jernej Virant je med drugim v osemdesetih na Fakulteti za elektrotehniko organiziral Laboratorij za mikroračunalnike, kjer so v sodelovanju z Gorenjem razvijali domači mikroračunalnik Dialog in programsko opremo zanj. Sprva so se zgledoval po hišnem mikroračunalniku Tandy TRS-80. Operacijskega sistema ta prva hišna različica Dialoga ni uporabljala. Zanj so po zgledu drugih hišnih mikroračunalnikov razvili interpreter za domačo različico programskega jezika Basic z nazivom FEBASIC. Kasneje je Dialog z osebno in laboratorijsko oziroma mrežno različico postal bolj zmogljiv in je poganjal tudi operacijski sistem CP/M. Razvoj serije Dialog je v Laboratoriju za mikroračunalnike potekal do konca osemdesetih.

Program Jerneja Viranta za procesiranje fraktalov.

Hvala, ker ste se z nami sprehodili skozi novo serijo DOS programov! Takšnih ne delajo več! Več člankov je na voljo na:

http://www.racunalniski-muzej.si/category/zgodovina/

Pomembno je, da ohranimo programje, slovensko tehnološko dediščino, s katero si je naša družba izboljšala in polepšala življenje v začetkih splošnega računalništva.

Stvari arhiviramo na repliciran muzejski arhiv, vsebina brez soglasja avtorjev ni javna.

Kontakt: info@racunalniski-muzej.si