Mastodon Mastodon in English
Odpiralni čas: četrtek in petek 16:00-20:00, sobota 10:00-16:00. Muzej je zaprt ob nedeljah in vseh praznikih.
Back to all Post

Sonične alegorije

SONIČNE ALEGORIJE
predavanje in poslušalnica

dr. Lena Ortega (MEX) in Robertina Šebjanič (SLO) s posebno gostjo prof. dr. Victorio Vesno (USA)

Sreda, 13. julij 2022, ob 18. uri

Računalniški muzej Ljubljana
[Celovška cesta 111, Ljubljana]

Spletna povezava na Zoom dogodek:  https://ucla.zoom.us/j/97468819607

Lena Ortega in Robertina Šebjanič bosta podrobneje predstavili zvočni projekt in raziskavo SONIČNE ALEGORIJE. Victoria Vesna se bo dogodku pridružila kot posebna gostja in predstavila projekt Bird Song Diamond, ki obravnava medvrstno komunikacijo s poudarkom na pticah.

Sonične alegorije:
je serija zvočnih projektov skozi katere umetnici raziskujeta zvočno atmosfero t.i. vmesnih prostorov, ki jih komaj zaznamo. AviaAquatoCene je prvi projekt iz serije, v katerem je predstavljena zvočnost naravnega rezervata Cantera Oriente v Mexico Cityju. Drug projekt TerraAstroCene je zvočni sprehod v Evori na Portugalskem v The Crómlech de los Almendros. Nova prihajajoča skladba v nastajanju pa se ukvarja z urbano naravo, zvočnimi prostori nabrežja Ljubljanice in njenimi prebivalci. Gre za nevidna okolja med vodo in zrakom, ki postanejo slišna s svojimi subtilnimi zvočnimi pokrajinami.

Več o projektu:
https://www.leenalee.net/sonic-allegories

Bird Song Diamond:
projekt, nastal v sodelovanju z evolucijskim biologom, kartira akustična omrežja ptičjih pesmi, ki ga obravnava ob pomoči sodobne računalniške tehnologije in lingvistične analize. Raziskava je privedla do novega spoznanja o prefinjenosti drugih bitij in odprla možnost, kako razumeti gramatiko (in morda tudi pomen) ptičjega petja.

Več o projektu:
http://birdsongdiamond.com

________

Sonične alegorije so bile med 19. in 29. majem 2022 del Festivala El Aleph 2022 v Jardín Sonoro de la Fonoteca Nacional, Mexico City: https://culturaunam.mx/elaleph2022/sedes-e-instalaciones/jardin-sonoro-de-la-fonoteca-nacional/.

Trenutno je zvočni projekt na ogled in posluh na skupinski razstavi Alter(acción) 2.0, v MEIAC Museo Extremeño e Iberoamericano de Arte Contemporáneo  Badajoz, Španija (26. maj – 18.september 2022): http://meiac.es/exhibiciones/alteraccin-20-49/.

Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo

________

O umetnicah:
Lena Ortega (aka Leena Lee) je glasbenica in zvočna umetnica, raziskovalka, oblikovalka in predavateljica, katere raziskovalna linija združuje koncepte resonance in utelešene izkušnje v odnosu med človekom in nečlovekom ter njegovim okoljem; to je raziskovanje križišč med naravo in kulturo. Je članica interdisciplinarne raziskovalne skupine Arte+Ciencia na Nacionalni avtonomni univerzi v Mehiki (UNAM), ki že deset let deluje na stičišču umetnosti, znanosti in humanistike.
https://www.leenalee.net

Robertina Šebjanič je umetnica, ki v svojem delu obravnava biološko, (geo)politično in kulturno realnost vodnih okolij ter raziskuje vpliv človeštva na druge organizme. Pri svoji analizi Antropocena ter njegovega teoretičnega okvira uporablja izraza “aquatocene” in “aquaforming”, s katerima označuje vpliv človeka na vodna okolja. Njena dela so bila med drugim nagrajena in nominirana za Prix Ars Electronica, Starts Prize in Falling Walls.
https://robertina.net/.

Victoria Vesna je medijska umetnica, profesorica na Oddelku za oblikovanje in medijsko umetnost na UCLA School of the Arts v Los Angelesu in direktorica nedavno ustanovljenega UC Digital Arts Research Network. Njeno delo lahko opredelimo kot eksperimentalno ustvarjalno raziskovanje na presečiščih različnih znanstvenih disciplin in tehnologij.
http://victoriavesna.com/