Mastodon Mastodon in English
Odpiralni čas: četrtek in petek 16:00-20:00, sobota 10:00-16:00. Muzej je zaprt ob nedeljah in vseh praznikih.

Pregled scene 2018

Za Računalniški muzej lahko že zdaj rečemo, da je bilo leto 2018 zelo dobro. Uradno smo postali del mreže NVO VID (nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo) in z veseljem sprejeli nase poslanstvo približevanja in vključevanja na vseh nivojih.

Dobili smo tudi nove prostore v Ljubljani, ki nam bodo omogočili stalno postavitev zbirke in vzpostavitev centra za informacijsko družbo, katerega otvoritev načrtujemo za leto 2019.

Na sploh se je na vseh koncih in krajih začelo dogajati marsikaj zanimivega, zato smo se odločili, da ob koncu leta naredimo hiter pregledni kažipot. Ker vemo, da zagotovo nismo povzeli vsega, kar je omembe vrednega za lažjo orientacijo po slovenski retro-računalniškem ekosistemu, nam prosim sporočite, kaj smo izpustili – več oči več vidi.

Najprej naj z veseljem omenimo, da imajo stari računalniki veliko oboževalcev tudi med slovenskimi uporabniki Facebook-a. Februarja letos je nastala nova skupina Retro hišni računalniki, ki ima trenutno 116 članov. V njej člani dnevno objavljajo slike svojih starih računalnikov, programske opreme ter projektov obnove in modifikacij. Nabralo se je že 215 objav in 690 komentarjev!

Tudi naše društvo ima svojo stran na Facebook-u: Društvo Računalniški muzej. Všečkajte jo, da boste na tekočem z našimi objavami in najavami! Če imate raje Twitter pa nas lahko spremljate: @muzej

V Mariboru je 18. oktobra potekalo srečanje ljubiteljev retro računalniške scene in v celoti uspelo nad pričakovanji. Posnetek je na voljo tudi na Youtube: Retro gaming okrogla miza / Jonas Žnidaršič + Artur Švarc + Bor Greiner + Marko Pigac.  Dogodka se je udeležilo kar 80 obiskovalcev.

Naj omenimo še dve sveži spletni strani:

retrocomp.si. Objavlja članke iz starih računalniških revij. Avtor sodeluje tudi na sejmu Feel the future, kjer lahko obiskovalci preizkušajo stare računalnike in programsko opremo. 

Retromanija pa je portal, namenjen ljubiteljem starih tehnologij, od računalništva do ostale elektronike in strojev. Idejna očeta sta Mare in Aichi. Objavlja se novice in daljše prispevke z zgodbami o starih tehnologijah.

Radi pa bi predstavili še I DELTA CLUB, društvo za informacijsko tehnologijo. Deluje že od leta 2002. Člani so večinoma nekdanji delavci in štipendisti Iskre Delte ter drugi strokovnjaki in se srečujejo vsaj dvakrat na leto.