Mastodon Mastodon in English
Odpiralni čas: četrtek in petek 16:00-20:00, sobota 10:00-16:00. Muzej je zaprt ob nedeljah in vseh praznikih.
Nazaj na vse dogodke

Javna predstavitev odprtih muzejskih raziskav in portala “Evidenca”

Sobota, 18/05/2024

Evidenca se je začela kot ambiciozna ideja: raziskati in popisati prvih 40 računalnikov v Sloveniji – kje so bili in kaj so počeli. Dokaj hitro je raziskava prerasla v popis prvih 40 let računalnikov, s prek dvesto identificiranimi stroji in podjetji, iz tisoč petsto pisnih virov.

Evidenca je tako najbolj celovita predstavitev prihoda nove tehnologije na naš prostor, in osnova za serijo člankov, ki se tedensko objavljajo na spletnih straneh Računalniškega muzeja. Ostanke marsikaterega računalnika iz Evidence tudi hranimo v muzeju.

Evidenca je tudi osnova za zbiranje ustne zgodovine. Naši raziskovalci na terenu izvajajo pogovore s pionirji računalništva v Sloveniji. Pogovori so zaenkrat samo shranjeni v muzejskem arhivu, upamo da jih uspemo uredit tako, da bodo lahko v prihodnje tudi na voljo javnosti.

Cilj projekta je popisati vse računalnike, računalnikarje in njihove dosežke v Sloveniji. Verjamemo da je takšna evidenca nujno potrebna, da se nove generacije lahko učijo od predhodnikov.

Na dogodku bomo demonstrirali rabo portala Evidenca in osvetlili proces njenega nastanka. Povabljeni pa boste tudi k sodelovanju v naših projektih občanske znanosti.

Vstop je prost.

Če opazite kako napako ali imate kake informacije, ki bi obogatile Evidenco, nam prosim javite na naslov info@racunalniski-muzej.si

  • Zvrst: Muzejsko predavanje,Posebni dogodki
  • Ura: 18/05/2024 - 10:00 - 11:30
  • Lokacija:1. nadstropje