Mastodon Mastodon in English
Odpiralni čas: četrtek in petek 16:00-20:00, sobota 10:00-16:00. Muzej je zaprt ob nedeljah in vseh praznikih.
Nazaj na vse dogodke

Hacking Enigma (Pivka)

Torek, 23/05/2023

Navdušujoče  ilustrirano predavanje o razbijanju Enigminih šifer z demonstracijo izvirnega, ikoničnega šifrirnega stroja Enigma, ki je krojil usodo 2. Svetovne vojne.

… in manj znan nedolžen otroški pisalni stroj znamke Barbie, izdelan v Sloveniji. Poleg številnih funkcij za oblikovanje besedila, kot so razmik med črkami in podčrtavanje, je bila ta otroška igrača zmožna kodiranja in dekodiranja tajnih sporočil z uporabo vgrajenega načina šifriranja.

Enourno predavanje o Enigmi nas bo popeljalo skozi njeno zanimivo zgodovino, tehnično razlago in človeško zgodbo za enim najpomembnejših razdiranj šifer na svetu.

Sledi pol ure dolga demonstracija dr. Baldwinovega osebnega stroja Enigma, kjer si ga bo občinstvo lahko ogledalo, ga fotografiralo, in se ga dejansko dotaknilo, preizkusilo resnično, pristno Enigmo ter zastavilo dodatna vprašanja.

 

Predstavitev Marka Štamcarja (Računalniški muzej) bo potekala v slovenskem jeziku.

Predavanje dr. Marka Baldwina (aka DR ENIGMA) bo potekalo v angleškem jeziku.

Število mest je omejeno, zato je potrebna predhodna rezervacija na: 031 775 002 ali info@parkvojaskezgodovine.si.

 

Predavanje se bo odvijalo v Parku vojaške zgodovine v Pivki  v torek 23. 5.2023 ob 18h in v Računalniškem muzeju v Ljubljani  v četrtek 25. 5. 2023 ob 18h.

 

Predavanje poteka v soorganizaciji Računalniškega muzeja in Parka vojaške zgodovine Pivka. 

Računalniški muzej ves teden od 23. 5. – 27. 5. posveča kriptografiji in vprašanju zaščite naših podatkov v sodobni informacijski družbi. Zvrstil se bo niz dogodkov za staro in mlado, ter priložnostna razstava “Kaj te briga?”,

V Parku vojaške zgodovine Pivka, je na ogled razstava Enigma – skrivnostno zakulisje vojne, ki predstavlja enega največjih razstavnih projektov v zgodovini Parka, obenem pa tudi prvo obširno muzejsko obdelavo te pomembne zgodovinske teme v našem prostoru.

  • Zvrst: Muzejsko predavanje,Posebni dogodki
  • Ura: 23/05/2023 - 18:00 - 20:00
  • Lokacija:Park vojaške zgodovine Pivka